Cím: H-3300 Eger, Eszterházy tér 1.; Postacím: 3301 Eger, Pf.: 43.; Tel.: +36 36 / 520 400

2017

Utolsó módosítás: 2018. december 12.

2017-ben a díjat kapta: Dr. Hoffmann Miklós

Dr. Hoffmann Miklós

Miskolcon születtem, középiskolai tanulmányaimat is itt, a Földes Ferenc Gimnáziumban végeztem. A Kossuth Lajos Tudományegyetemen (ma: Debreceni Egyetem) 1990-ben matematika – ábrázoló geometria – számítástechnika szakos középiskolai tanári diplomát, 1995-ben pedig angol-magyar szakfordítói diplomát szereztem. Mind a kettőnek nagy hasznát vettem az oktatói munkámban és a kutatásban is.

Végzésem után 7 évig a Debreceni Egyetem Geometria Tanszékén, majd Komputergrafika Tanszékén oktattam. 1997-ben költöztem Egerbe, azóta is – több mint 20 éve – az Eszterházy Károly Egyetemen (illetve jogelődjén, a Főiskolán) tanítok matematikát, de a Debreceni Egyetemhez sem lettem hűtlen, mellékállásban heti egy nap az Informatikai Kar hallgatóit oktatom. Az évek során az óvodapedagógus szaktól a matematika tanárszakon keresztül az informatikai doktori képzésig a legkülönbözőbb tárgyakat gondoztam és gondozom. A mai napig nagyon szeretek tanítani, de a matematikai jellegű szakok szakfelelőseként igyekszem kivenni a részem az oktatásszervezési feladatokból is.

Szakterületem a geometria, illetve annak informatikai alkalmazásai, elsősorban a komputergrafika. Kutatómunkám eredményeképp a PhD, illetve a habilitáció megszerzése után 2016-ban szereztem meg az MTA doktora fokozatot. Az évek során legtehetségesebb tanítványaimat témavezetőként igyekeztem én magam is elindítani a kutatói pályán, a diploma mellett OTDK díjakhoz, illetve PhD fokozatokhoz segítettem.

Páduától Splitig, Valenciától Nijmegenig számos külföldi egyetemen töltöttem hosszabb-rövidebb időszakot vendégoktatóként és –kutatóként. Független szakértőként ma is több országos, illetve külföldi, összeurópai pályázati és felsőoktatási szervezet munkáját segítem.

Amikor 1997-ben Egerbe, a Matematika Tanszékre kerültem, Kiss Péter tanár úr volt a tanszékvezető, ő bólintott rá a felvételemre, ő segítette a beilleszkedésemet. Most, 2017-ben, a Kiss Péter Díj átvételekor én vezetem ezt a tanszéket, illetve a Matematikai és Informatikai Intézetet. Minden erőmmel azon igyekszem, hogy a díj névadójának, egykori kollégámnak az elveihez mind oktatóként, mind kutatóként hű maradjak.


< Vissza