Cím: H-3300 Eger, Eszterházy tér 1.; Postacím: 3301 Eger, Pf.: 43.; Tel.: +36 36 / 520 400

Nyár-végi séta a botanikus kertben

Utolsó módosítás: 2019. augusztus 29.

Köszönhetően az idei csapadékosabb nyárnak, számos virágzó növénnyel találkozhatunk most is a botanikus kertben.

Kivételesen bő terméssel "izzik" a galagonya (Crataegus crus-galli), tavasszal fehér virágba borult, most piroslik rajta ezer kis gömbölyű termés. Ráadásul, a többi galagonya szemben, ez a fajta tövisek nélküli.

Óriás szilfium vagy másik néven csészekóró (Silphium perfoliatum) rendszeresen virágzik a kertben, minden évben 2-3 méterre is képes megnőni. Észak-Amerikából származik, gyönyörű, magas és erős növésű, de ha kiszökik a kertből, gyorsan elárasztja a környékét, mert magvait elviszi a szél és ezek könnyen csíráznak.

Szintén Észak-Amerikai a Vernonia is (Vernonia noveboracensis). Őszirózsafélék családjába tartozik, kb. másfél méter magas növény. Megbízhatóan virágzik minden évben. Szép lila virágai augusztusban nyílnak.

Kerti hajnalka (Ipomea sp.) már teljesen benőtte neki készített kis kerítést – gyors növésű lián, szép kékes tölcséres virágait főleg hajnalban nyitja ki.

Két kistermetű sziklakerti dísznövényt is bemutatunk. Mindkettő idén először került beültetésre: heverő tömpevirág (Sanvitalia procumbens) és a fokföldi zaluzianskya (Zaluzianskya capensis). Mindkettő egynyári, mindkettő hosszú virágzású. Kellemes illatú zaluzianskya dél-Afrikából származik, a furcsa nevét Adam Zalužanský után kapta, aki a középkorban élt, cseh botanikus és orvos volt (1555 -1613).

Bolondító beléndek (Hyosciamus niger) az az egy növény, amiről nem lehet mondani, hogy dísznövény, bár szép a levelek állása és a virág színe is igen szokatlan. Inkább gyomok közé sorolható. Erős alkaloid tartalma miatt erősen mérgező, korábban hallucinogén hatását is felhasználták, erre utal a magyar neve is.

Szójababot (Glycine max) nem mindenki ismeri, pedig egy alap élelmiszer növény. Nálunk már elvirágzott, most érleli a hüvelyterméseket.

Nem lehet figyelmen kívül hagyni két habszegfűféle: szinte költői névvel áldott a tűzpiros szerelem (Silene chalcedonica) és a kerti habszegfű (Silene armeria).

Többféle őszirózsa is nyílik a kertben ebben az időszakban, a csillagőszirózsa (Aster amellus) köztük az első. A virágait már augusztus közepétől meg lehet csodálni.

Írta és fenyképezte: Dr. Táborská Jana


< Vissza