Cím: H-3300 Eger, Eszterházy tér 1.; Postacím: 3301 Eger, Pf.: 43.; Tel.: +36 36 / 520 400

Élelmiszer-biztonság - Tudja Ön, hogy mit eszik?

Utolsó módosítás: 2015. február 18.

Dr. Biacs Péter: Élelmiszer-biztonság - Tudja Ön, hogy mit eszik?

Előadó: Dr. Biacs Péter
Esemény kezdete: 2009-04-22 15:00
Helyszín: C/124

Leírás:

Az élelmiszerek piaci versenyképességét meghatározó feltételek: minőség és biztonság. Az élelmiszerek által hordozott veszélyek: szennyezések, fertőzések, romlások. Kockázat: rövid és hosszú távú hatások. Élelmiszerek által okozott megbetegedések.

Az Európai-Unió három új élelmiszer-biztonsági feladata: termék-elelősség, nyomon követés, kockázatbecslés. Jogszabályok az élelmiszer-láncban, a Közös Piacon. Nemzetközi élelmiszer-szabványok, a Codex Alimentarius.

A kemizálás veszélyei: növényvédőszer- és rovarirtószer-maradványok. Mikrobiológiai veszélyek: patogén mikróbák és toxinjaik (botulo-toxin, mikotoxinok). Fizikai eredetű szennyezők: radioaktivitás élelmiszereinkben. Emberi gondatlanság (melamin a tejkészítményekben, dioxinok a takarmányokban) és a bio-terrorizmus (szándékos élelmiszer-szennyezés). Genetikailag módosított élelmiszer-alapanyagok és adalékanyagok.

Az élelmiszerek hatósági ellenőrzésének változása, az Európai Unió egészségügyi és fogyasztóvédelmi főigazgatóságának ellenőrzése hazánkban. Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság és a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal együttműködése. Biztonságos élelmiszer-előállító üzemek hazánkban és az önkéntes minőségügyi rendszerek.


< Vissza