Cím: H-3300 Eger, Eszterházy tér 1.; Postacím: 3301 Eger, Pf.: 43.; Tel.: +36 36 / 520 400

Pszichés terhelés okozta egészségkárosodás megelőzés

Utolsó módosítás: 2016. március 30.

Dr. Felszeghy Sára: A fokozott pszichés megterhelés okozta egészségkárosodások, és megelőzési lehetőségeik (2016-04-12 16:00)

Előadó: Dr. Felszeghy Sára
Miskolci Egyetem Egészségtudományi Kar egyetemi docens, Egészségügyi Szakmai és Módszertani Központ főorvos

Összefoglaló:

A nyolcvanas évek végén, a kilencvenes évek elején jelentős gazdasági átalakulás következett be Európa szerte. A fizikai munka helyét főleg szellemi tevékenység vette át, ez nem csak szerkezeti, hanem tartalmi átalakulást is jelentetett/jelent (versenyszféra, időkényszer, bizonytalanság stb.), ami a munkavállalók pszichés megterhelésének jelentős növekedését eredményezte

Bár sokáig alábecsülték ennek jelentőségét, ma már senki sem vitatja a pszicho-szociális kockázatok és az általuk okozott megbetegedések jelentőségét

A munkavégzéssel együtt járó stressz a munka világának az egyik legnagyobb problémája az EU-ban. Ma a népbetegségeknek számító szív-és érrendszeri, daganatos megbetegedések, mozgásszervi megbetegedések stb. kialakulásának egyik legnagyobb kockázatát jelenti, így a pszicho-szociális kóroki tényezők, a munkavállalók egészségkárosodásán túl, jelentős károkat okoznak a vállalatoknak és a nemzetgazdaságoknak is.

A munka világának szereplőire (munkavállalóra, munkáltatóra, foglalkozás-egészségügyere, munkabiztonságra) jelentős feladat hárul a pszicho-szociális kockázatok csökkentésére, megszüntetésére. Erre a jogszabályi háttéren túl, kiemelkedő szerep jut az oktatásnak, ami a morbiditási mutatók javulását, a munkateljesítmény növekedését eredményezheti, ezen túl nagy szerepe van az aktív életkor meghosszabbításában is.

Az előadás célja a fokozott pszicho-szociális kockázatok okozta egészségkárosodások bemutatásán túl, megismertetni azokat a módszereket, eszközöket, amelyek segítségével csökkenthetők/megelőzhetők a fokozott pszichés terhelés negatív következményei.

Esemény kezdete: 2016-04-12 16:00

Helyszín: C/124

Előadás posztere:


< Vissza